A sikeres együttműködés kezdete

24.01.2023. | olvasási idő: 3 min.

Behívtak egy állásinterjúra? Hát ez nagyszerű hír, lássuk azt a mosolyt! Teljesen természetes, hogy izgulsz, sőt. Az csak azt jelenti, hogy komolyan veszed a találkozást, ami a sikeres végkimenetel egyik elengedhetetlen része. Szorongásra, elbizonytalanodásra azonban semmi szükség – ha megengeded, hogy a negatív gondolatok vegyék át feletted az irányítást, az bizony az interjún nyújtott teljesítményedre is rányomja a bélyegét.

Fogadj el tőlünk néhány baráti jótanácsot, hogy az első találkozás a sikeres együttműködés kezdetét is jelentse egyben!

Sok tapasztalt róka azt javasolná elsőként, hogy készülj fel az adott vállalatból. Ez egy remek tanács, amire hamarosan mi is kitérünk, mindenekelőtt azonban önmagaddal kell tisztában lenned. Az állásinterjún te leszel a középpontban, azaz a legkülönfélébb kérdésekre kell majd válaszolnod az eddigi karrierutad, az elért eredményeid és jövőbeli terveid érintően egészen a szabadidős tevékenységeidig és motivációdig. Tisztázd le magadban tehát, melyek azok a dolgok, melyekről mindenképp be szeretnél számolni az interjú során.

Ha ez megtörtént, informálódj a munkaadóról. Gondolunk itt többek közt a vállalat tevékenységi körére, az iparban elfoglalt pozíciójára és a vállalati kultúrára – tehát a céggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Finoman szólva nem kelt túl jó benyomást, ha azt sem tudod, hova jelentkeztél.

A rólad alkotott első benyomás kritikus fontosságú, amelynek kialakulása már a cég bejáratában kezdetét veszi. Ne késs, sőt, érkezz egy kicsit előbb és tanúsíts mindenkivel szemben udvarias magatartást. És ha már első benyomás – az öltözeted, megjelenésed ugyancsak fontos részét képezi a megítélésnek. Legyél ápolt és öltözz alkalomhoz illően! 

Az állásinterjú során a verbális és a nonverbális kommunikációdra egyaránt figyelned kell. Artikulálj, ne hadarj és a szókincsed terén addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, azaz ne úgy akarj intelligensebbnek tűnni, hogy teletűzdeled a mondanivalód idegen szavakkal és olyan kifejezésekkel, melyeknek kiejtésével, rendeltetésével nem vagy tisztában – ezzel pont az ellenkezőjét éred el. Az is fontos továbbá, hogy ne szakítsd félbe az interjúztató kérdéseit, mondanivalóját. Ami a nonverbális kommunikációt illeti, sugallj magabiztosságot. Határozottan fogj kezet az interjúztatóval, továbbá tiszteld meg azzal, hogy szemkontaktust tartasz, figyelsz rá. Húzd ki magad, és csak semmi körömrágás, hajcsavargatás!

Végül, de nem utolsó sorban, mutass érdeklődést. Tegyél fel bátran kérdéseket a pozícióddal, egy átlagos munkanap menetével vagy akár a leendő kollégáiddal kapcsolatban – a lényeg, hogy releváns kérdések legyenek, azaz olyanok, amelyek értékes információkkal szolgálnak az állás betöltését illetően. Ez kiváló módszer a lelkesedésed, illetve a pozícióddal kapcsolatos érdeklődésed kifejezésére.

Nos, mindezek után már nincs más hátra, mint előre. Menj utadra ifjú harcos és kaparintsd meg álmaid pozícióját!