Hogyan írjunk meggyőző önéletrajzot?

10.01.2023. | olvasási idő: 3 min.

Gondoltad volna, hogy a HR-esek egy önéletrajz alapján átlagosan kevesebb mint egy perc alatt döntik el, érdemes-e foglalkozni az adott álláskeresővel vagy sem? Ebből fakadóan nem túlzás, ha azt állítjuk, az elhelyezkedés első lépése egy gondosan elkészített CV.

Ne aggódj, a gyakran hangoztatott mondás, miszerint mindig az első lépés a legnehezebb, ez esetben nem állja meg a helyét – a tökéletes önéletrajz megírása mindössze némi időt és odafigyelést igényel, illetve mai blogunk továbbolvasását, melynek témája:

Hogyan írjunk hatásos önéletrajzot?

Kezdjük is a legelején. Az önéletrajz átlagos hossza két oldal, ennél több nem biztos, hogy olvasó szemekre lel. A CV bevezető részében a neved, a lakcímed (a megye és város elegendő), az e-mail címed, a telefonszámod és a fényképed tüntesd fel. Ügyelj arra, hogy az e-mail címed szalonképes legyen, azaz ne cukiborsó@gmail.com és társai – az efféle megnevezések ugyanis komolytalanságra vallanak. Úgyszint, a fényképeden ne a szombat esti sörözés közben szerepelj, hanem professzionális fotót válassz, amely jó benyomást kelt.

Az alapadataid kövesse egy rövid bemutatkozó rész, melyben írsz magadról néhány sort. Mivel foglalkozol a mindennapjaidban, mi a karriercélod és mit tudsz nyújtani a vállalatnak, ha téged választanak? Ne legyél túl részletekbe menő, arra ott a motivációs levél, amelyről – és elnézést a spoiler-ért – a következő írásunkban festünk átfogóbb képet.

A következő szakasz igen lényeges pont, ugyanis elérkeztünk a munkatapasztalathoz, azaz a korábbi munkahelyek, szakmai gyakorlatok felvázolásához. Ezeket fordított időrendi sorrendben tüntesd fel, ugyanis a munkáltatók számára a legutóbbi pozíciód bizonyul a legrelevánsabbnak. A munkakörök felsorolásakor ismertesd a munkáltatót, a ledolgozott időszakot, illetve a legfontosabb feladatokat, eredményeidet. Ha a lista túl hosszúra nyúlna, ne részletezd a megpályázott állás szempontjából irreleváns tapasztalatokat, de a tíz évnél régebbi pozíciókat sem szükséges – a munkáltatók zöme a tömérdek munkahely láttán sajnos nem arra asszociál, hogy sokoldalú vagy, hanem arra, hogy megbízhatatlan – ami valahol érthető is, még akkor is, ha távol áll a valóságtól.

Ha végeztél a munkatapasztalatokkal, ismertesd az iskolai végzettséged/végzettségeid. Ez esetben is a fordított időrendi sorrendet preferáld és az intézmény nevét, az ott töltött időszakot, továbbá a megszerzett végzettséget tüntesd fel.

Végül, de nem utolsó sorban, listázd a kulcsfontosságú képességeid (legfeljebb négy-öt darabot) és ha maradt helyed, a hobbid, illetve egyéb érdeklődési köreid is megemlítheted – főként olyanokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a megcélzott munkakörhöz.

És még néhány jótanács, mielőtt hozzálátsz a világ legjobb önéletrajzának megírásához:

Fontos, hogy olyan betűtípust válassz, amely áttekinthető és könnyedén olvasható, amennyiben pedig a magyarórák nem voltak a szíved csücskei, semmi probléma, de mindenképp nézesd át a kész önéletrajzod egy hozzáértő személlyel.